Kanin sidan


KaninburarDet är tillåtet att ha kaniner i bur utomhus året runt. Men under vintern måste buren vara upphöjd från marken för att kylan inte ska komma underifrån. Om din kanin har det kallare än 0 grader C måste kaninen få uppvärmt vatten att dricka. För att göra rent kaninburen behövs ordentlig utrustning; skurmedel, hink, skurborste, sopskyffel, sopborste, skrapa, gummihandskar och en flaskborste.

Jordbruksverket har gett ut måttbestämmelser på hur liten en kaninbur minst får vara. Kaninburen får gärna vara större men inte mindre än måtten. Gå in och läs mer om reglerna på jordbruksverket.

En utomhusbur som kaninen alltid bor i får inte ha nätgolv. Nätgolv i en kaninbur är bara tillåtet om djuren är utomhus i en sk betesbur.

Bygga en kaninburTitta runt i olika djuraffärer och se ut en modell som du vill ha. Alla nät i en kaninbur bör vara sk minknät (svetsat nät) eller annat hållbart nät tex kompostgaller. Hönsnät är inte så hålbart. En räv eller en hund kan ta isönder hönsnätet och ta kaninen.

Ska du använda din kaninbur utomhus så måste buren stå på ben. Kaninen bör ha ett hus att gå in i när det är kallt. Det är lämpligt att ha en stor dörr till kaninburen. Kaninburen blir då lättare att städa och kaninburen blir ljusare för kaninen.

Ska du bygga en betesbur får du använda nät i botten på buren. När vi byggde vår första betesbur hade vi inget nät under buren. Efter e n stund hade kaninen grävt sig ut och hoppade runt på gräsmattan. Så jag rekommenderar att använda nät. Kaninen måste ha ett hus att gå in i. Kaninen behöver också tillgång till skugga i kaninburen. Här följer djurskyddslagstiftningen måttbestämmelser:

RasstorlekMinsta tillåtna yta
Liten under 3 kg0,5 m2
Medelstor 3-5 kg0,7 m2
Stor över 5 kg0,9 m2


RasstorlekMinsta tillåtna yta per djur vid grupphållning
Liten under 3 kg0,25 m2
Medelstor 3-5 kg0,35 m2
Stor över 5 kg0,45 m2


RasstorlekMinsta yta per avelshona med kull vid grupphållning
Liten under 3 kg0,5 m2
Medelstor 3-5 kg0,7 m2
Stor över 5 kg0,9 m2


RasstorlekMinsta mått på kortaste sidan
Liten under 3 kg0,5 m
Medelstor 3-5 kg0,6 m
Stor över 5 kg0,7 m


RasstorlekMinsta höjd
Liten under 3 kg0,5 m
Medelstor 3-5 kg0,6 m
Stor över 5 kg0,7 m
burkanin


Kaniner
Kaninbilder
Kaninblogg

Kaniner som husdjur
Att tänka på när du köper kanin

Kaninraser
En eller två kaniner

Tillbehör till kaninen
Kaninskötsel för utekaniner och innekanin
Kaninmat
Kaninens klor och tänder
Kaniner blir rumsrena

Kaninhoppning
Tillbehör till kaninhoppning
Träna kaninen i kaninhoppning
Regler vid kaninhoppning
Lek med din kanin

Kaninutställningar

Sjukdomar hos Kaniner
Kaninnamn

kaninbur
Om oss
Kaninforum

Hitta Kaninuppfödare

Copyright © Kaninsidan.se | Page: kaninbur | Kaninsidan.se avser inte att vara en heltäckande sida om kaniner. Vi tar inte ansvar för eventuella fel. Bilder och annat från vår sida får ej användas av andra förutom på kaninsidan.se